Pe fundatii solide

Sa construiesti pe fundatii solide, spun parintii.
A porni de la o fundatie solida, este pentru cei mai multi dintre noi o alegere inteleapta.
Expresia aplicandu-se practic in orice activitate care implica un angajament pe termen lung.

O fundatie solida inseamna un inceput bun. Durabil.  Pe o temelie solida se poate intemeia.

Insa cum obtinem o fundatie buna? Si cum a ajuns “fundatia buna” sa devina atat de prezenta in sfaturile parintilor…ca doar nu se refereau doar la case.

Aceste ganduri i-au trecut prin cap si personajului din aceast articol. Un articol despre vise, vise solide, despre case frummoase 1

Pentru proiectanti o fundatie buna se obtine din cifre bine calculate. Iar cifrele pentru proiecte case se obtin din vise. – avea sa afle Necu.

Pentru proiectantul de casa, ingredientele principale sunt visele, daca e vorba de casa ta, atunci pentru o fundatie solida se vor folosi visele tale.

Insa acum s-au folosit visele personajului nostru – Necu Noscatorul.

Da-mi voie sa-ti explic, un pic prozaic. Proiectantul a considerat ca exista “teren bun de fundare”

Pentru un necunoscator bagacios informatia de mai sus e infioratoare…pai cum verifica un evaluator ANEVAR, daca ar vrea, ca Nea Gigi a ajuns la terenul bun de fundare?

Nea Gigi e venit de pe langa Bacau.
Stie sa faca tot la case, e angajat “la lucrare” pentru casa lui Necu Noscatorul.
In “regie proprie”.

Ce-i ala teren bun de fundare? nici om bun nu prea stiu ce-i ala, da’pai sa-l recunosc, isi spuse Necu in sine…..

Necu Noscatorul, bagacios din fire, il intreba pe Nea Gigi de “terenul bun de fundare” acesta ii raspunde,  intr-un moment de uriasa inspiratie tehnico -educativa, terenul bun e ala care “nu se lipeste de cazma”.

Necunoscatorul este adesea obsedat de control astfel ca a cautat in lista de FB colegii de liceu si a dat de Mircea care-i inginer constructor
N’a mai vorbit cu Mircea de aproape 20 de ani, pe FB Mircea posteaza poze din santiere (de bine) de la petreceri – inconjurat de siluete delicate (in liceu n’avea sanse)  si de la carciuma – a mai evoluat, in liceu rupea lacto-barurul de langa biblioteca Mihai Eminescu, aia nasoala din centru.

-Salve Mircea, esti inginer constructor, zi-mi si mie ce-i ala teren bun de fundare?
– HA! HA! HA! unde construiesti?
– pe Halelor
– ce construiesti?
– o casa!
– A! in ce oras?
– Bucuresti!!!!!
– A! 80 de cm. vine raspunsul sec al lui Mircea

Necunoscatorul incepe sa-si smulga fire de par, cate unul ca au mai ramas putine. “Ce-l intreb eu, ce-mi raspunde el!” spumega Necu

Pana la urma dupa zeci de telefoane si mii de pagini de internet, multe parca facute special pentru a tortura sinapse, afla ca Mircea nu a dat-o chiar la plesneala, trebuie fundat pe teren bun de fundare, sub adancimea de inghet, si fiind capitala (adica Bucuresti) adancimea de inghet se majoreaza din nu stiu ce motiv. (Mai mult ca sigur financiar, s-ar jura Necu)

Insa deja se toarna fundatia, unde s-a comandat un “BC doua cifre” desi pe hartiuta scrisa cu pixul si prezentata alaturi de un sigiliu rupt scria un “B si trei ciffre” si niste metri cubi care nu aveau importanta ca stie ce a discutat…..

Cum faci volumul la o betoniera? ce forma geometrica mai e si asta? si sub ce formula se calculeaza volumul betonierei? – broboane de sudoare se adunau, pentru prima data in luna lui octombrie – un pic peste  5 grade grade C

Nea Gigi i-a spus sa arunce niste bani la colturile fundatiei, Necu a facut-o desi factura de B trei cifre nu este chiar de ignorat. A facut-o cu ganduri bune insa, fara sa vrea, sa gandeste ca e cazul sa-si clarifice niste nelamuriri, nu de alta insa sfatul parintilor este foarte actual si ideea cu aruncatul banilor, nu-i surade defel.
Deasemenea nici ideea superstitiei “pentru a avea noroc” nu-i surade. Nici la Loto nu joaca, si acolo e  6 lei biletu’.

Astfel Necu Noscatorul isi lua inima in dinti si isi suna proiectantul de case. nu prea avea chef sa o faca, deoarece din avant, a negociat cam mult, ar fi preferat sa o lase mai usor cu negocierea insa….ce-a fost, a fost.

Domnule Proiectant, explicati-mi si mie cum am ajuns sa arunc eu marunt in fundatie, si…exista o suma fixa sau….

Cu un zambet linistitor, alaturi de o cafea, proiectantul se rasuceste pe scaunul ergonomic departandu-se de monitorul gigant unde zaceau pe un fond negru linii si cote extrem de subtiri, colorate fel de fel.

De fiecare data cand Necu venea in birou era acelasi ecran cu fond negru, linii, si cifre.
pentru el, proiectantul lui scotea te miri ce cote numai din plimbatul cursorului, doua trei clickuri si avea cota.

Uneori printa ceva si atunci ecranul era alb, in rest negru cu linii, de-ti venea sa-ti pui scobitori la pleoape

-Casa ta este gata. Acum doar  capata forma pe care tu o apreciezi. Insa ea e gata de cateva luni bune cand ai primit dosarul pe care scria proiect casa. Si arata asa cum iti dorest. Da-mi voie sa-ti explic ce-i cu fundatia ta. (N-am fost in santier deoarece ai dorit doar proiectul….)

Necu, acum un an si ceva ai venit si mi-ai spus:

Vreau o casa, cu parter, etaj, mansarda, cu balcon si cu veranda, cu pergola si cu un balcon-terasa, fara garaj insa cu o curte imensa……iti amintesti?

Mi-ai spus ca vei locui cu sotia si copilul tau, deasemenea mi-ai spus ca vei mai avea un copil….Asa-i? Imi amintesc bine?

-Da, va amintiti perfect, vroiam un geam mare la living….la parter…  si deasemenea vroiam ca etajul sa depaseasca linia parterului….cu o terasa….asta vroiam atunci

-Asa. Vezi tu, fundatia este ceea ce vezi tu prima data, noi proiectantii o vedem mai tarziu. Desigur experienta ne face sa estimam de la bun inceput. Insa proiectantii construiesc de sus in jos.

-Cum adica? nu porniti de la fundatii solide?
– Ba da! spuse proiectantl cu acelasi zambet linistitor, insa fundatia solida este scoala …cea pe care ne-o recomandau parintii….educatia…..dar sa revenim

Construim de sus in jos deoarece de acolo vin incarcarile, in prima faza, acoperisul tip sarpanta nu tine prea multa zapada nu-i asa? Terasa, tine mai multa (sa presupunem ca ai plecat la ski si te-ai gandit sa economisesti la energia consumata pentru degivrare….)
Tu ai pus parter etaj si mansarda, altii mai pun doua etaje, altii se limiteaza la parter.

Pentru mine ca proiectant toate aceste detalii sunt…incarcari, eu le spun incarcari din vise, spuse proiectantul sorbind din cafeaua care parea deja rece….
Desenez si calculez grinzile care sustin acoperisul, apoi stalpii, apoi planseul, apoi continui sa dimensionez elementele structurale astfel incat sa reziste in timp si sa arate bine, apoi mut grinda  si 4 stalpi din mijlocul sufrageriei (modificare de proiect), fac deschideri mai mici sau mai mari astfel incat tu sa ai ce ti-ai visat.

Dupa ce am terminat toate aceste calcule trebuie sa le dau mai departe. Sa le transmit in pamant, sa le dau radacini. Ca la un copac: un copac mare are radacini mari, un copac mic are radacini mai mici. Desigur exista multe reguli si reglementari care guverneaza aceste calcule.
Amplasamentul casei este important pentru ca mai exista cateva incarcari.

Care sunt acelea?

Incarcarile date de Dumnezeu.
Precum cutremurele…si ele trebuiesc luate in considerare pentru ca visele sa nu se naruie. Pentru ca o fundatie sa fie solida….

-Multumesc! Desi nu am inteles ce inseamna teren bun de fundare sunt mult mai linistit acum cand stiu ca proiectul unei case este astfel facut si gandit. Este greu ceea ce faceti?

-Usor nu este, desi experienta este uriasa ,o casa este o casa. Casele sunt unice, chiar si casele “tip” sunt unice, nu exista doua case care sa ocupe acelasi teren? Nu-i asa?

-Asa-i! Confirma Necu desi inca nu apucase sa inteleaga exact ce-i cu casele tip…spera sa mai puna virgule proiectantul…sau macar sa mai ia o gura de cafea…

-Deasemena responsabilitatea noastra ca proiectanti este uriasa. Noi ca proiectanti livram un produs care are o durata de viata de 5-6 ori mai lunga decat masina pe care o folosesti acum.
-Deasemenea masina a fost fabricata in conditii controlate, prototipuri au fost testate…casa este unica si livrata fara teste, nu ai cum sa faci o casa, sa o zdruncini la un cutremur si apoi sa o dai in folosinta…astfel raspunderea noastra este foarte mare. Gandeste-te ca noi avem o gramada de case construite si desi ultimul cutremur semnificativ a fost in anul 77, deci multe informatii nu exista, noi am construit pentru seismele ce vor veni.

Daca asta nu-i suficient, gandeste-te ca o casa cu etajul in consola este un detaliu care a insemnat cateva zeci sau sute de ore de munca, iar grinzile si stalpii care nu se vad (pentru care te felicit, putini beneficiari aleg astfel) a insemnat alte multe ore de munca

-Oau! Multumesc inca odata!
Abia astept sa o vad terminata, este casa pe care am visat-o din copilarie, adaptata cerintelor mele actuale. este o casa ..de vis. Desi inca nefinalizata …..
Este casa care va reprezenta fundatia solida pentru dezvoltarea copiilor mei.

Necu Noscatorul era mai linistit acum, intelegea ca va avea casa gata. Mai avea un pic de lucru Nea Gigi insa era pe drumul bun.

Era seara, Necu era in santier, uitandu-se la fundatia proaspat turnata….lumina albastruie a proiectorului crea umbre disproportionate.

A atins usor betonul turnat azi dimineata, era umed, dar tare…solid. Tot betonul din betoniere era in fundatie, cateva bare de armatura ieseau semete catre cer….casa de vis prindea contur….si cand te gandesti ca s-a nascut de sus in jos…..

 


1. [Competitia Super Blog 2017 proba  a treia 1]

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.